Foto Miss Birma

Recensie: Miss Birma

Aan het begin van de zomer bracht Uitgeverij Meulenhoff de Nederlandse vertaling uit van Miss Birma, een bijzondere familieroman van de Amerikaanse schrijfster Charmaine Craig. In bijna 400 pagina’s vertelt zij het bloedstollende verhaal van Benny en Khin. Benny is een Joodse man geboren in Birma, en Khin een jonge vrouw die behoort tot de lang vervolgde etnische minderheid de Karen. Hun onwaarschijnlijke samenzijn leidt tot een huwelijk en de geboorte van hun eerste dochter Louisa.

De bloederige geschiedenis van Birma

Rampspoed ligt al snel op de loer. Als de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië tot uitbarsting komt moeten Benny en Khin onderduiken om te ontsnappen aan de Japanse bezetting. Het einde van de oorlog betekent geen vrijheid voor Benny en zijn gezin. Birma komt in de handen van Aung Sang, de leider van de Birmese nationalisten. En ja, de vader van de huidige leider van Myanmar: Aung San Suu Kyi.

Hoewel de Karen een eigen staat waren beloofd door de Britten, worden ze ingelijfd als één van de zeven etnische staten van Birma. Dit gaat gepaard met onderdrukking van en wreedheden tegen de Karen. Omdat ze altijd al vervolgd werken, en als straf voor hun trouw aan de Britten tijdens de oorlog. Wanneer Aung San in 1947 wordt vermoord, negeert zijn opvolger de smeekbeden voor zelfbestuur van het Karen-volk en andere etnische groepen. Daarmee begint de langstlopende burgeroorlog in de geregistreerde geschiedenis.

Het verhaalt eindigt in de jaren zestig, wanneer Birma een dictatuur wordt onder generaal Ne Win. Dochter Louisa is dan amper volwassen. Haar status als tweemaal winnares van de Miss Birma schoonheidswedstrijd stelt haar in staat om de strijd tegen de onderdrukking van de Karen voort te zetten.

Een familiegeschiedenis

De roman is bijzonder omdat na 372 pagina’s duidelijk wordt dat de verschrikkingen, het verraad, de wanhoop en liefde gebaseerd zijn op het leven van de moeder en grootouders van Charmaine Craig. De foto’s in het boek en een zoektocht door Wikipedia bevestigen het verhaal.

“Louisa Charmaine Benson Craig (sometimes spelled Luisa Benson; 10 March 1941 – 2 February 2010) was a Burmese-born two-time beauty pageant winner and Karen rebel leader of Jewish and Karen ancestry. She was widely known for becoming Burma’s first Miss Universe contestant in 1956 and 1958”.

Het verhaal is daarnaast ook belangrijk omdat het bij zovelen onbekend is. We kennen de geschiedenis van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, de dominotheorie van Eisenhower, de oorlog in Vietnam. Maar wat speelde zich af in Birma, het land wat zo lang van de buitenwereld afgezonderd was?

Miss Birma is een aangrijpend portret van het ontstaan van het moderne Birma, wat we nu kennen als Myanmar, en van de manier waarop de Birmezen vochten voor vrijheid en zelfbeschikking.

Bestel het boek hier.

Auteur:               Charmaine Craig
Uitgever:            Meulenhoff
Prijs:                    €22,99

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest