Recensie: Kintu

Recensie: Kintu

Kintu is de debuutroman van Jennifer Nansubuga Makumbi en werd voor het eerst uitgebracht in 2014. Begin 2020 kwam de Nederlandse vertaling uit bij Uitgeverij Cossee.

Het verhaal van de Kintu-stam begint in 1750, wanneer Kintu Kida, een lokale machtshebber, op reis gaat om een eed van trouw af te leggen aan de nieuwe koning van het koninkrijk Buganda. Een vader die zijn zoon straft, een ongeluk, leidt tot een vloek die de familie Kintu 250 jaar lang zal achtervolgen.

Het boek is opgedeeld in zes hoofdstukken. In ieder hoofdstuk staat een nakomeling van Kintu centraal, ieder in zijn (en één keer haar) eigen tijd. Telkens voor we kennismaken met een nieuwe nakomeling worden we terug geworpen naar een hedendaagse gebeurtenis, die van de moord op Kamu Kintu. Wie Kamu is blijft onbekend tot het laatste hoofdstuk.

De vloek

Tijdens de reis door de tijd en de verschillende generaties komen steeds dezelfde elementen terug: de vele tweelingen in de familie, voortijdige sterfgevallen, en psychische aandoeningen. In de achttiende eeuw worden psychische stoornissen nog afgedaan als een vloek. Wanneer het verhaal het heden bereikt is het duidelijk dat psychische aandoeningen erfelijk zijn.

Om de vloek te bezweren organiseren de stamoudsten een bijeenkomst waarbij alle nakomelingen van Kintu Kidda bij elkaar komen. Hier komen alle personages en hun verhalen samen, en komen we er eindelijk achter wie Kamu nu eigenlijk is.

Great Ugandan novel

Makumbi heeft Kintu niet geschreven om een westers publiek te vertellen over het Oeganda in de koloniale periode, of onder het bewind van Idi Amin. Makumbi schreef haar debuut voor het Oegandese publiek. Kintu vertelt over familiebanden, en met name de druk die mannen kunnen voelen binnen een patriarchale samenleving. Dat is belangrijk, omdat we soms vergeten dat ook mannen lijden onder ouderwetse opvattingen en rolpatronen.

Kintu vertelt ons ook over spiritualiteit, de onlosmakelijke band met voorouders en met geesten. Niet voor niets wordt Kintu de ‘Great Ugandan novel’ genoemd. Met een mengeling van orale verteltradities, volksverhalen, mythen en Bijbelse elementen brengt Jennifer Nansubuga Makumbi een bijzondere cast van personages tot leven. De centrale vraag van het verhaal blijft onveranderd en laat je ook na de laatste pagina niet los: kun je een lot ontlopen dat door je verre voorouders is bepaald?

Koop het boek hier.

Auteur:               Jennifer Nansubuga Makumbi
Uitgeverij:          Uitgeverij Cossee
Prijs:                    €24,99

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest