Foto Friday Black

Recensie: Friday Black

Nana Kwame Adjei-Brenyah

Nana Kwame Adjei-Brenyah debuteerde in 2018 met zijn collectie korte verhalen: Friday Black. Deze zomer werd het boek vertaald naar het Nederlands en uitgegeven bij Atlas Contact.

Friday Black is geen feelgood boek. Sterker nog, het is zo sterk geschreven dat je het zo snel mogelijk uit wilt hebben. Je wilt niet langer lezen dan nodig is. Adjei-Brenyah ‘s verhalen zijn confronterend, ongemakkelijk, en angstaanjagend. De situaties die hij beschrijft zijn echter niet onbekend en de hoofdpersonen alledaags. Deze combinatie laat zien hoe de uitwassen in onze samenleving op de loer liggen: racisme, schietpartijen en ander geweld, armoede maar ook consumptiezucht en genetische manipulatie.

Waarom moeten we lezen over zaken die ons onrustig maken? Die we dagelijks tegenkomen als we de krant openslaan of de nieuwsapp openen? Adjei-Brenyah zei hierover tegen The Guardian:

maybe they could help someone feel seen. I thought they could push the conversation in a direction that mattered.”

En daarom is dit boek belangrijk. Ook al weten we dat racisme en geweld slecht is, dit boek laat zien hoe het is om het dagelijks te beleven. Want een nieuwsbericht is nog altijd ver van je bed. De verhalen van Adjei-Brenyah brengen je er middenin.

Gerenommeerde schrijvers als Roxane Gay, Colson Whitehead en George Saunders zijn lyrisch en Friday Black is door onder meer The Guardian en Time Magazine uitgeroepen tot één van de beste boeken van 2018. Als klap op de vuurpijl, voegde de Amerikaanse National Book Foundation Adjei-Brenyah toe aan hun ‘5 Under 35 Authors’ lijst. Lezers die houden van maatschappelijke thema’s, ook als ze ongemakkelijk voelen, moeten dit boek dus zeker lezen.

Bestel het boek hier.

 

Auteur:               Nana Kwame Adjei-Brenyah
Uitgever:            Atlas Contact
Prijs:                    €21,99

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest