Recensie Djinn patrouille op de paarse lijn

Recensie: Djinn patrouille op de Paarse Lijn

In Djinn patrouille op de Paarse Lijn geeft Deepa Anappara een gezicht aan de 180 kinderen die dagelijks spoorloos verdwijnen in India. In de vorm van een komische detective, door de ogen van een kind, laat ze de traumatische werkelijkheid zien die de arme gezinnen doormaken wanneer hun kind vermist raakt.

Een detective

In de basti, sloppenwijk, waar Jai en zijn vrienden wonen beginnen kinderen te verdwijnen. Jai kijkt veel detectives zoals Police Patrol en Live Crime, en kan dit mysterie makkelijk oplossen. Denkt hij. Want hij staat er alleen voor, met zijn vrienden Pari en Faiz, tegenover strenge ouders, een corrupt politiekorps, en doodenge djinns. Het duurt niet lang of families verdenken elkaar. De ander, de moslims, de hindoes, zijn verantwoordelijk voor deze verdwijningen. De sfeer in Bhoot Bazaar wordt steeds grimmiger.

Perspectief

Deepa Anappara doet iets heel bijzonders in haar debuutroman. Door de ogen van Jai biedt ze ruimte voor de dromen en ambities van kinderen in de arme sloppenwijken van India. In Djinn patrouille op de Paarse Lijn zijn deze kinderen niet slechts afvalrapers of bedelaars, maar gaan ze graag naar school, willen ze hoge cijfers halen, of beroemde atleten worden.

Door het vertellersperspectief vermengt ze het serieuze onderwerp met vrolijkheid, humor, veerkracht en lef. Dit maakt Djinn Patrouille ook een fijn leesboek, in plaats van een non-fictie verslag waarvan je kippenvel krijgt. Iets wat niet mogelijk was geweest als Anappara had gekozen voor een volwassen verteller.

India

Tot slot waan je je met dit boek in het stoffige, hete en overvolle India. Samen met Jai en zijn vrienden ga je op speurtocht door de nauwe steegjes van Bhoot Bazaar, waar geiten met een trui aan rondlopen, een stier de weg verspert, de smog je zicht beperkt, en de geur van kardemom en hete olie je zintuigen prikkelt. Lees dit boek als je meer wilt begrijpen van India en van de miljoenen kinderen die er wonen.

Koop het boek hier.
Dit boek is ook verkrijgbaar in het Engels.

Auteur:        Deepa Anappara
Uitgeverij:  Hollands Diep
Prijs:            €21,99

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest