Recensie: De goede immigrant

Recensie: De goede immigrant

De goede immigrant is misschien wel het belangrijkste boek van het jaar voor de Nederlandse literatuur. In navolging van The Good Immigrant (Vereningd Koninkrijk) en The Good Immigrant USA, heeft ook Nederland nu een bundel met verhalen van immigranten, van nieuwe Nederlanders.

Wat zo goed is aan de bundel, is dat het duidelijk maakt dat er geen één immigrant is, zoals de media of politiek soms wel doen voorkomen. In plaats van praten óver immigranten, laten de makers van Dipsaus de mensen zelf aan het woord. Over hoe het is om naar Nederland te immigreren, en hoe het is om altijd de ander, de buitenstaander te zijn.

De antwoorden hierop zijn confronterend en ongemakkelijk voor Nederland. Alleen al daarom is dit boek zo’n belangrijke toevoeging aan het Nederlandse canon. In verschillende stijlen en in diverse verhalen, wordt ruimte geboden aan een ander geluid. Een geluid dat al decennia niet gehoord wordt, of in ieder geval niet begrepen.

Een oproep

Ik zou meer kunnen schrijven, bijvoorbeeld over de verhalen die me het meest hebben aangesproken. Of welke schrijfstijl ik lastig vond. Maar juist door het lezen van De goede immigrant voel ik dat ik dat niet moet doen. Want het gaat niet over wat ik, als witte Nederlander, wel of niet mooi vindt. Zoals Simone Zeefuik schrijft: het zwaartepunt van de relevantie helt niet meer naar de kant van de witte instituten, maar naar de kant van de Zwarte en niet-Zwarte kunstenaars van Kleur.

Dus deze recensie is geen recensie. Maar een oproep aan zoveel mogelijk boekliefhebbers in Nederland om dit boek te lezen, te leren, en de opgedane kennis te verspreiden.

De goede immigrant is Books + Cardamom’s book van de maand.

Koop het boek hier.

Auteur:             Samengesteld door Dipsaus Podcast
Uitgeverij:        Uitgeverij Pluim
Prijs:                 €21,99

 

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest