Recensie: De bergen zingen

Recensie: De bergen zingen

De geschiedenis van Vietnam is bewogen en turbulent. Veel Nederlanders zullen zich flarden van de Vietnamoorlog herinneringen maar Zuidoost Azië was (toen nog) ver weg. Daar is nu verandering in gekomen! Niet alleen omdat we ondertussen de hele wereld over vliegen, maar ook omdat voor het eerst een roman van een Vietnamees burger voor een internationaal publiek is uitgegeven.

De bergen zingen is een epische, maar toch intieme vertelling over het Vietnam in de twintigste eeuw. Aan de hand van vier generaties familie Tran maken we van dichtbij belangrijke perioden in de Vietnamese geschiedenis mee: de Franse bezetting, de daaropvolgende Japanse bezetting, de oorlog met Amerika en de landhervormingen.

Oorlogstrauma

Schrijfster Nguyễn Phan Quể Mai heeft een bijzondere carrière: naast schrijven, dichten en journalistiek is ze ook actief in ontwikkelingswerk. Haar ervaringen heeft ze duidelijk verwerkt in De bergen zingen: de langdurige impact van oorlog op oorlogsslachtoffers. Ook deed ze onderzoek naar de representatie van vrouwen, en naar trauma en PTSS in literatuur over de Vietnamoorlog. Zo vertelt kleindochter Huong aan de lezer:

“Die avond, luisterend naar oom Dat, besefte ik dat oorlog iets gruwelijks was. Als degene die erdoor werden getroffen niet omkwamen, verloren ze een stukje van hun ziel, zodat ze nooit meer een compleet mens kon worden”.

De bergen zingen maakt ons duidelijk dat het einde van een oorlog niet het einde van persoonlijk lijden betekent. Dit is belangrijk om te onthouden, wanneer we spreken over oorlogen ver weg en de gevolgen daarvan dichter bij huis, zoals migratie.

Het belang van boeken

De bergen zingen leert ons nog een andere belangrijke les. Dat alleen door het leren kennen van anderen, vreemden, we geweld kunnen voorkomen. Door haar favoriete boek Het kleine huis op de prairie” beseft Huong:

“[…] ik had alleen maar haatgevoelens gekoesterd jegens Amerika. Maar door het lezen van hun boeken had ik een andere kant van de Amerikanen leren kennen, hun menselijke kant. Op de een of andere manier wist ik dat er nooit meer oorlog zou komen als mensen bereid waren zich in elkaar te verdiepen en het licht van een andere cultuur te zien”.

Als Books + Cardamom vinden ook wij lezen over andere culturen, geschreven door mensen uit die cultuur, een ideale manier om hen beter te begrijpen.

Koop het boek hier in het Nederlands en hier in het Engels.

 

Auteur:               Nguyễn Phan Quể Mai
Uitgeverij:          Signatuur
Prijs:                    €24,99

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest