Recensie: Berichten uit de Sahara

Drieënveertig jaar na de oorspronkelijke uitgave verraste uitgeverij Atlas Contact ons dit najaar met de Nederlandse uitgave van Sanmao’s Berichten uit de Sahara. Sanmao was een Taiwanese schrijfster en we zouden haar kunnen omschrijven als een vroege ‘travel blogger’. Haar verhalen in Berichten uit de Sahara lezen als een dagboek van iemand op een spannend avontuur.

Sanmao verhuist met haar Spaanse partner José in 1973 naar de Westelijke Sahara, toen nog de Spaanse Sahara. Hier schrijft ze over hun leven in de woestijn, in een klein dorpje tussen de Sahwari, de oorspronkelijke bewoners, en het Spaanse koloniale leger. Tegen de achtergrond van hun persoonlijke belevenissen speelt de roep om onafhankelijkheid van de Sahrawi en de afbrokkeling van het kolonialisme.

Vrijheid

Voor Sanmao is onafhankelijk en vrijheid heel belangrijk. Om deze reden was ze ook een inspiratiebron voor jonge Taiwanese en Chinese vrouwen die worstelden in hun zoektocht naar vrijheid in een traditionele omgeving. In het hoofdstuk over haar huwelijk met José en hun verschillende culturen schrijft Sanmao: ‘Ik ben heus geen activiste voor de vrouwenemancipatie, maar ik voelde er niets voor om door te trouwen mijn onafhankelijke karakter en vrijmoedige persoonlijkheid kwijt te raken […]’.

Hoewel ze zichzelf geen activiste noemt is haar verhalenbundel op meerdere momenten een vurig pleidooi voor de rechten en emancipatie van vrouwen. Vooral wanneer ze wordt geconfronteerd met ernstig geweld tegen haar vriendin is haar verontwaardiging en verdriet groot.

Gelijkheid

Sanmao’s verhalen zijn steeds een verrassing. Het ene hoofdstuk is een humoristisch, misschien zelfs satirisch handboek voor vrouwen die hun schoonmoeder voor het eerst ontmoeten. In het volgende hoofdstuk roert ze zich tegen de ongelijke en wrede behandeling van slaven, minderheden, en minder bedeelden. Gelijkheid staat bij Sanmao hoog in het vaandel. Zo schrijft ze: “Mensen in de gevangenis zijn niet per se slechter dan mensen erbuiten, overwoog ik bij mezelf. De echte slechteriken zijn zoals de draken waar wij Chinezen over vertellen: ze kunnen groot zijn of klein, verborgen of zichtbaar, je krijgt ze niet te pakken en kunt ze niet opsluiten”.

Hoofdpersoon

De grootste charme van Berichten uit de Sahara is de hoofdpersoon Sanmao zelf: haar onbevangenheid en haar wispelturige karakter. Zo schrijft ze in één van haar verhalen: “De eenzaamheid van het leven hier brengt me vreugde en verdriet. Zelfs voor al die onnozele mensen voel ik liefde en haat. Het loopt allemaal door elkaar. Ach! Ik kom er zelf ook niet uit”. De afwisseling tussen euforische momenten en sombere stemmingen zijn kenmerkend voor Sanmao. Dit wordt bevestigd in het nawoord van Berichten uit de Sahara, geschreven door haar jongste broer, en een mooie toevoeging aan de bundel.

Bestel het boek hier.

Auteur:               Sanmao
Uitgever:            Atlas Contact
Prijs:                    €24,99

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest