Foto Archief van verloren kinderen

Recensie: Archief van verloren kinderen

In ‘Archief van verloren kinderen’ rijdt een oude Volvo van New York naar Arizona, naar het zuiden van de Verenigde Staten. In de auto zit een Mexicaans-Amerikaans koppel met twee kinderen. De jongen is van hem, het meisje is van haar. Vader wil de echo’s vangen van het laatste leefgebied van de Apachen. Moeder wil op zoek naar twee kindvluchtelingen die vanuit Centraal-Amerika op weg waren naar de VS en nu verdwenen.

Road novel

Net als in een road movie staan in deze road novel de reis centraal. Deze reis is niet alleen een fysieke maar ook een mentale reis. Al snel wordt duidelijk dat het huwelijk op het punt staat om uit elkaar te vallen. De kinderen, consequent de jongen en het meisje genoemd, weten dat nog niet. Wat ze wel weten, is dat hun moeder geobsedeerd is door de ‘verloren kinderen’. Het neemt haar zo in beslag, dat ze een wanhopige poging doen om haar aandacht weer terug te krijgen. Op dat moment komen de twee verhaallijnen, die van de verloren kinderen en die van haar eigen kinderen, gevaarlijk dicht bij elkaar.

Boodschap

Valeria Luiselli vraag met Archief van verloren kinderen aandacht voor de duizenden Latijns-Amerikaanse kinderen die dagelijks de grens naar de VS over willen steken. Vaak zonder hun ouders en met gevaar voor eigen leven. Hierover schreef ze eerder de essaybundel Vertel me het einde. Waar Luiselli in de essays vooral haar politieke gedachten deelt, geeft ze het onderwerp in de roman meer ruimte en meerdere lagen.

Stijl

Archief van verloren kinderen is opgebouwd als een daadwerkelijk archief, waarin dozen met archiefstukken zijn geplaatst. In de achterbak van de Volvo ligt per gezinslid één of meer dozen vol met verhalen, foto’s en knipsels, geluiden en beelden. Dit maakt het boek genre-overschrijdend: Luiselli gebruikt haar eigen ervaringen, citaten, proza en essays om haar boodschap vorm te geven. Dit maakt het verhaal soms uitdagend om te lezen. Maar het zware wordt afgewisseld met licht: wanneer de kinderen met elkaar aan het spelen zijn, of belangrijke vragen stellen. In het slotstuk neemt de jongen de vertellersrol over. Opeens verandert de documentaire in een spannende page-turner die je zo snel mogelijk uit wilt lezen.

 

Bestel het boek hier.

Auteur:               Valeria Luiselli
Uitgever:            Das Mag
Prijs:                   €27,50

 

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest