Marthe van der Wolf, oprichter Market FiftyFour

Market FiftyFour: boeken met een missie

Ik heb afgesproken met Marthe, een goede vriendin van mijn zus, en oprichtster van Market FiftyFour. Mijn Skype staat al aan. Want Marthe woont in Londen. Na omzwervingen in Denemarken, Zuid-Afrika, Ethiopië, Amsterdam en Brussel is ze naar The City verhuisd. Ze is een eigen uitgeverij gestart met een bijzondere missie. Daarover praat ik vandaag met haar.

Marthe, vertel eens iets over jezelf.

Marthe van der Wolf, Market FiftyFourOk! Ik ben een voormalig journalist die nu in de mediacommunicatie werkt. Ik ben geboren in Ethiopië, opgegroeid in Nederland, en momenteel woon ik in Londen. Naast mijn werk in de mediacommunicatie sector ben ik ook eigenaar van Market FiftyFour, wat ik twee jaar geleden zelf heb opgericht. Market FiftyFour is een online platform dat boeken, verhalen en gedichten in Afrikaanse talen publiceert. Zowel e-boeken, audioboeken en sinds kort ook geprinte boeken.

En hoe is het idee voor Market FiftyFour ontstaan? Waarom ben je een online uitgeverij gestart?

Het idee is eigenlijk geïnspireerd op de ervaring van mijn jongere zusje in Ethiopië. Zij houdt enorm van lezen. Dat wilde ik natuurlijk stimuleren (ze is een stuk jonger dan ik). Dus iedere keer als ze een goed rapport had mocht ze van mij een nieuw boek uitkiezen. Toen merkte ik dat er in Ethiopië vrij weinig boekenwinkels zijn en ook weinig fictie boeken voor jongeren in de Amhaarse taal. Er zijn natuurlijk wel genoeg boeken maar die zijn vooral educatief. In Nederland is er een enorm aanbod van boeken in het Nederlands voor kinderen en jongeren, om voor hun plezier te lezen. En zoveel genres! Dat is er in Ethiopië dus niet. En in veel andere Sub Sahara Afrikaanse landen ook niet. Via mijn zusje viel me dat op.

Daar ging ik steeds meer over nadenken. Ik houd zelf ook enorm van boeken en ik wilde graag iets nieuws oprichten. Destijds had ik een food delivery start-up in Ethiopië met vrienden en daar wilde ik uitstappen om iets nieuws te gaan doen. Toen ontstond het idee voor Market FiftyFour.

Hoe kwam je erbij om digitale boeken uit te brengen?

Omdat iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon heeft en gebruik maakt van internet. Door het aanbieden van e-boeken en audioboeken kun je de prijs laag houden waardoor het ook betaalbaar is om een boek te kopen. Bijvoorbeeld: de paperback van The Story of Us door Hanna Ali die we onlangs hebben laten drukken heeft een gemiddelde, betaalbare prijs. Maar als je het e-boek of audioboek aanschaft dan kost dat je maar 3,50 USD. En je kunt haar verhalen ook los kopen in plaats van in een bundel. Dan is de prijs nog lager. Voor elk budget hebben we dus aanbod.

Maar leg eens uit, hebben alle kinderen in Ethiopië dan een mobiele telefoon waarmee ze makkelijk een boek kunnen downloaden en lezen?

Ik denk dat er in het Westen een beeld heerst, als het gaat om Sub Sahara Afrika, dat niet helemaal strookt met de realiteit. Vooral voor wat betreft de steden, waar eigenlijk iedereen een mobiele telefoon heeft en toegang tot internet. Vaak hebben mensen een stap overgeslagen in de technologische vernieuwing ten opzichte van Europa. Zo is een vaste telefoon in huis niet gebruikelijk maar iedereen heeft een mobiele telefoon met toegang tot sociale media. Dat zie je ook in het betalingsverkeer. Niet iedereen heeft een pinpas maar er wordt heel veel digitaal betaald via de mobiele telefoon. En natuurlijk, de infrastructuur van het internet is anders, en mensen zijn misschien niet de hele dag online. Maar zeker in de steden verschilt het echt niet veel van ons internetgebruik in Europa.

Ok, dus het format van Market FiftyFour sluit goed aan op de markt in Ethiopië?  

Klopt! En we richten ons niet alleen op Ethiopië. Toevallig hebben we tot nu toe boeken uitgegeven uit Oost-Afrika maar dit heeft niet perse onze prioriteit.

Welke boeken heb je tot nu toe uitgebracht?

Ons eerste boek was een collectie van korte verhalen, geschreven door de Somalisch-Britse schrijfster Hanna Ali. Deze collectie is zowel in het Somalisch als in het Engels verkrijgbaar. De paperback hebben we alleen in het Engels uitgebracht, het audioboek alleen in het Somalisch en het e-boek in beide talen.

The Story of Us, in book store

We hebben ervoor gekomen om ook audioboeken aan te bieden omdat er in het Sub-Sahara Afrikaanse educatiesysteem veel nadruk ligt op westerse talen. Dus Engels, Frans of Portugees, afhankelijk van het land. Daarom vinden mensen op het Afrikaanse continent, of in de diaspora, het soms fijner om te lezen in Westerse talen. Terwijl ze wel in hun eerste taal spreken en luisteren. Daarom vond ik het belangrijk om ook audioboeken aan te bieden in de originele talen.

Foto Muna & AbebeNaast de Somalische verhalenbundel hebben we ook een gedichtenbundel in het Kinyarwanda, van de Rwandese zangeres Cecile Kayirebwa. En we hebben onlangs een kinderboek uitgebracht in het Amhaars, de officiële taal van Ethiopië. Deze maand gaan we ook de Engelse vertaling online zetten. En ondertussen zijn we ook hard aan het werk om een gedichtenbundel in het Somalisch en Tigrinya uit te geven. Tigrinya wordt gesproken in Eritrea en Noord-Ethiopië.

Is het moeilijk om schrijvers te vinden die bij jou willen uitgeven? Of benaderen ze jou zelf?

Het is een combinatie van beiden. Hanna Ali, de schrijfster van onze eerste verhalenbundel, hebben we zelf benaderd. Ik was haar online tegengekomen en ik vond haar korte verhalen heel goed. Dat heeft geleid tot een publicatie bij ons. Ondertussen krijgt Market FiftyFour steeds meer aandacht en ontvang ik ook vaker e-mails van mensen die mij werk aanbieden. Wat opvallend is dat dit vooral gedichten zijn. Die mensen zijn dan kinderen of kleinkinderen van bekende of minder bekende dichters uit hun familie. Soms zijn die al overleden. Er leeft dus een drang om die gedichten en verhalen te delen.

En als je nu zou willen uitbreiden naar West-Afrika of Zuidelijk Afrika, dan moet je daar eerst zelf op zoek gaan naar auteurs? Of zijn jullie ook al bekend in die regio’s?

Ik denk dat ik door mijn Ethiopische afkomst en werkverleden een groter netwerk heb in Oostelijk Afrika. Daarom zijn we daar ook begonnen. Maar in november is er een korte verhalenwedstrijd in Accra, Ghana. Deelnemers konden alleen meedoen aan de wedstrijd met een verhaal in het Ghanees. En de organisatie heeft gevraagd of de winnende verhalen uitgebracht kunnen worden door Market FiftyFour. Dus zo breidt ons netwerk uit naar West-Afrika.

Wat zijn over het algemeen de reacties op je onderneming?

In het begin vond ik de reacties nogal apart. In de opbouwfase, vanuit Nederland, kreeg ik vaak de reactie: maar Afrikanen lezen toch niet? Maar ondertussen werk ik vanuit Londen en merk ik dat er ontzettend veel enthousiasme is voor wat Market FiftyFour probeert te bereiken. Onze schrijvers hebben ook aandacht gekregen in de media zoals BBC, Buzzfeed, Voice of America, en vele andere blogs. We krijgen ook redelijk veel aandacht op social media. Hanna Ali is veel uitgenodigd om deel te nemen aan panels, bijvoorbeeld op het Africa Writes Festival. Dan krijgt ze veel positieve reacties over de missie van Market FiftyFour. En het enthousiasme zien we ook tijdens de evenementen die we zelf organiseren. Daar zien we dat we veel jongeren bereiken uit de diaspora. Dat zijn mensen die normaliter niet zo gauw naar een literatuurfestival zouden gaan maar wel graag willen lezen. Ze kopen dan ook onze boeken. En dat is natuurlijk onze missie!

Photo Hanna Ali at Event Interview met Hanna Ali over haar verhalenbundel The Story of Us

En heeft je zusje al een boek van Market FiftyFour gelezen?

Jazeker, ze is nu het Amhaarse kinderboek aan het lezen!

Wat voor boeken lees je zelf eigenlijk graag?

Haha dat ligt heel erg aan mijn stemming! Daarom lees ik altijd verschillende boeken tegelijkertijd. Nu lees ik bijvoorbeeld Dat kan mijn kleine zusje ook – waarom moderne kunst kunst is’, door Will Gompertz. Dat pak ik erbij op een rustig moment en wanneer ik echt tijd heb om te lezen. In mijn tas zit nu een essaycollectie van Audre Lorde: Your Silence Will Not Protect You. Die lees ik in de metro, dan heb ik 20 minuten de tijd voor een nieuw hoofdstuk. En ik lees natuurlijk ook altijd nieuwe Afrikaanse literatuur. Dit weekend heb ik bijvoorbeeld Freshwater uitgelezen van Akwaeke Emezi. Ik vond het boek prachtig, ik kan het iedereen aanraden! En tot slot besteed ik veel tijd aan het lezen van werk dat wordt ingestuurd naar Market FiftyFour.

We zijn nu aan het einde van het interview aangekomen. En ik heb nog een laatste brandende vraag! Wat hoop je te bereiken met Market FiftyFour? Slaat FiftyFour op de 54 landen van Afrika en betekent dit dat je het hele continent gaat bestrijken met boeken?

Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt! Zo waren we in het begin niet van plan om paperbacks aan te bieden. Maar er bleek veel vraag naar en nu verkopen we ze toch. Dat loopt heel goed. Dus alles is mogelijk. Ik denk echt dat Market FiftyFour een platform wordt dat veel verhalen en boeken gaat aanbieden die nu nog geen onderdeel zijn van het bestaande literaire aanbod. En dat ons format goed aansluit op zowel de levensstijl als inkomensniveau van een divers publiek. Het wordt een spannende maar leuke reis.

Meer weten? Bezoek Market FiftyFour op: Instagram, Facebook en Twitter

 

Share this article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest